torsdag 16. april 2015

Gjærbakst

Jeg har iløpet av dette året laget en god del brød, grovt brød. Har laget mitt eget "slump" brød etter å inspirasjon fra  Cacas sin brødoppskrift (som står på baksiden av "verdens beste" brødform). Oppskriften (Cacas sin)står nederst i innlegget her.
 Her står deigen min til heving...Denne gangen har jeg nok engang gjordt det litt anderledes enn jeg pleier. Men det er jo derfor jeg kaller det Hildes slumpbrød også, hehe. 
 Dette skal da bli Nettbakerens (Terje Skaar) sine polarbrød, med en blitteliten endring, bruk av fullkornshvetemel istedet for vanlig hvetemel. Jeg så bare så vidt litt av oppskriften så det var spennende å se hvordan de ble. Jeg så ikke, i videoen hans, fremgangsmåten på hvordan man lager dette, så jeg gjorde bare så godt som jeg kunne. 
Polarbrødene ble helt flotte. Ser kanskje litt flatere ut enn Terje sine gjør, men det gjør ingenting. De var rett og slett helt nydelige. Det blir flere av disse her i heimen. Takk til Terje, Nettbakeren :-)  
 Her ser vi Terje Skaar, Nettbakeren sin slankebrød - med bittelitt modifikasjon på oppskriften. Jeg brukte fullkorns-hvetemel istedet for vanlig hvetemel. Her står de til heving i brødformene til venstre. Mitt eget "slump"brød fremdeles til heving på høyre siden. 
Før brødene skal i ovnen pensler jeg de med vann og har på frø (linfrø, solsikkekjerner) eller havregryn på toppen. 
Terje sine slankebrød (med en biteliten vri) ble nok flatere enn det Terje sine ble, men, forhåpentligvis er smaken riktig.  
Mine slumpbrød til høyre her, og Terje-inspirert brød til venstre. 

Cacas sin brødoppskrift: 
1 liter vann
3 ss olje
1 pk gjær
14 dl hvetemel
2 dl havregryn
4 dl sammalt hvete grov eller fin
4 dl rugmel grov eller fin
2 ts salt
6ss linfrø

Hildes slumbrød er vanskeligere å skrive oppskriften på, men jeg bytter alltid ut alt hvetemelet med fullkornshvetemel + byggmel. I tillegg så bruker jeg kun grovt mel. Og jeg slenger i mye mer av frø, både linfrø, solsikkefrø og gjerne også gresskarkjerner i deigen. Av og til slenger jeg i havre- og eller kruskakli. Altså bruker jeg egentlig det jeg har av grovt mel og frø. Men jeg følger alltid 1 liter lunket vann og riktig mengde tørrvarer. Og slumper oppi med olje og bruker nok enda mindre salt, av og til ingenting.  Og du verden så gode brødene blir. 
Bon Apetitt

1 kommentar:

  1. Casinos Near Philadelphia, Pennsylvania - MapYRO
    Search for Casinos Near Philadelphia, PA in 광양 출장안마 real-time and see activity. 화성 출장샵 Casinos Near Philadelphia, Pennsylvania 사천 출장샵 – Hotels 파주 출장안마 Near Me, 사천 출장마사지 Pennsylvania.

    SvarSlett

Tusen hjertelig takk for at du legger igjen en kommentar. Det setter jeg veldig stor pris på :-)

Gratulerer med dagen, Elisabeth og Bjørn

I helga var det bryllup til ett vennepar, og til bryllupsgave ønsket de seg en bryllupskake.  Jeg sa jo ja til dette.  Ønskekaka var Re...